robot main2

Η Ρομποτική και τα συστήματα αυτοματισμών είναι μια κατεύθυνση της πληροφορικής που βρίσκει μεγάλη εφαρμογή και χρησιμοποιείται σε πολλές περιπτώσεις της καθημερινής ζωής των ανθρώπων. Από το αυτόματο κλείσιμο μιας πόρτας κι από ένα πλυντήριο μέσα στο σπίτι μας μέχρι τις εξελιγμένες λειτουργίες προειδοποίησης που διαθέτουν τα καινούρια αυτοκίνητα, τα ρομπότ και οι αυτοματισμοί είναι για τα καλά πλέον μέσα στη ζωή μας.

 Τα ρομπότ αρχικά χρησιμοποιήθηκαν στην βιομηχανία, δηλαδή στα εργοστάσια, για να κάνουν διάφορες εργασίες με μεγάλη ακρίβεια καθώς και εργασίες δύσκολες και επικίνδυνες με μεγάλη επιτυχία και ταχύτητα. Σήμερα χρησιμοποιούνται σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται ο άνθρωπος. Ιδιαίτερη αναφορά μπορούμε να κάνουμε στον τομέα της ιατρικής όπου τα ρομπότ πλέον έχουν βασικό ρόλο τόσο στην διάγνωση, όσο και σε κύριες επεμβάσεις που αφορούν την υγεία των ανθρώπων. Επίσης το διάστημα είναι ακόμα ένας τομέας στον οποίο όλοι αναγνωρίζουμε την χρήση των ρομπότ.

Όμως, όσο κι αν εξελιχθούν τα ρομπότ δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι είναι εργαλεία που επινόησε ο άνθρωπος για να κάνει την δουλειά του. Η λειτουργία τους και η συμπεριφορά τους εξαρτάται αποκλειστικά από το λογισμικό και τον προγραμματισμό τους, που γίνεται από τον άνθρωπο.

Έτσι λοιπόν ενώ τα ρομπότ ανέλαβαν εργασίες που παραδοσιακά έκαναν οι άνθρωποι, ταυτόχρονα δημιουργήθηκε μια νέα επιστήμη, η Ρομποτική η οποία χρειάζεται κατασκευαστές, προγραμματιστές και άλλους ειδικούς οι οποίοι θα προσαρμόσουν τα ρομπότ στις ανθρώπινες δραστηριότητες.

robot in mars                                  robots in factory